MENU
Головна » 2019 » Березень » 15 » Височіє над світом великий Тарас
16:21
Височіє над світом великий Тарас

У розкриллі земних і заобрійних трас

Височієш над світом, великий Тарас!

Твій голос повнить пшеничний колос,

Бо ми є те, за що ти жив й боровсь,

Твій сон щасливий, зоря твоя,

Велика, вольна, нова сім'я...

 

Щороку на початку березня свідомі українці вшановують пам’ять провідника нашої нації Тараса Григоровича Шевченка. Урочисті заходи відбулися в усіх закладах освіти нашої громади.

У Гаях-Шевченківських найменші учасники навчального процесу разом зі своїми вихователями підготували урочистий ранок «Тарас Шевченко – наш Кобзар», під час якого дошкільнята почули про дитячі роки поета, про його родину, а також співали пісень та з неабияким піднесенням декламували вірші поета.

Літературно-музичну композицію підготували учні 1-11 класів навчально-виховного комплексу «Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» разом з учителями української мови і літератури та класоводами початкових класів.

Школярі довідалися нові факти про важку долю Великого Українця, інсценізували твори Кобзаря, почули його вірші, прослухали пісні на його слова. Усі художні номери були об’єднані спільною ідеєю – показати глядачам Тарасові мрії, – мрію про кращу долю для українського народу, мрію про особисте людське щастя та мрію про вічний спочинок на рідній землі.

Учні початкових класів Дубовецької філії навчально-виховного комплексу «Лозівська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів-дошкільний навчальний заклад» разом з учителем музики та класоводами підготували видовищні номери про Тараса Шевченка та показали їх односельцям під час концерту в будинку культури с. Дубівці 9 березня.

Також у понеділок, 10 березня, педагогами проведено виховні години «Тарасове слово вовік не старіє», під час яких учителі підкреслили актуальність Кобзаревого спадку для сучасників, наголосили на пророцтвах Шевченка, які збулися дотепер і які все ще на часі.

З нагоди відзначення 205-ї річниці з дня народження Великого Кобзаря учні 5-9 класів навчально-виховного комплексу «Шляхтинецька загальноосвітня школа І-ІІ ступенів імені О. Г. Барвінського-дошкільний навчальний заклад» разом з вчителями української мови та літератури відвідали бібліотеку-музей "Літературне Тернопілля" (м. Тернопіль).

Тут для гостей зі Шляхтинець був проведений урок з літератури рідного краю на тему "Тарас Шевченко і Тернопільщина".

У Соборненській загальноосвітній школі І-ІІ ступенів імені Володимира Гарматія 6-7 березня теж відбулися урочистості на пошану Кобзаря.

Проникливо і сердечно звучали твори Шевченка у виконанні учнів, а також пролунали вірші сучасних поетів про Кобзаря. Також була проведена літературна вікторина «Що ви знаєте про Шевченка?», школярів запросили до перегляду фільму «Край, де народився геній».

Учасники заходів продемонстрували свою любов до поезії, пройнялися духом Шевченкових творів і цим нагадали нам про поетові заповіти. Атмосфера свята, вдягнені у вишиванки діти, портрет Кобзаря – усе це свідчить, що традиції українського народу не забуті, вони живуть серед нас, нагадують про наше коріння. А це саме те, чого прагнув, за що боровся великий син України – Т. Шевченко. Заходи підготували і провели учитель української мови і літератури та педагог-організатор.

Шевченківський тиждень відбувся і в Байковецькій загальноосвітній школі І-ІІ ступенів. У закладі освіти діє виставка малюнків за творами Кобзаря, презентація творчих робіт "Шевченко для мене...", відбувся бібліотечний урок "Читаю Шевченка і... лячно мені. У кожному слові - сьогоднішні дні", захист учнівських проектів, де учні досліджували факти біографії Кобзаря, яких немає у шкільній програмі.

Завершила тиждень літературно-музична композиція "Іду з дитинства до Тараса". Заходи підготували учитель української мови і літератури, класні керівники, вчителі початкових класів. 

Переглядів: 360 | Додав: zadorozhnaoleks | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

uCoz