MENU
Головна » 2017 » Березень » 20 » Свято числа π
15:31
Свято числа π

14 березня у Стегниківській ЗОШ І-ІІ ступенів у рамках проведення тижня математики відбулося свято загадкового, дивовижного, чудового, нескінченного, неперіодичного, ірраціонального, трансцендентного числа π, яке протягом 4000 років хвилює людство. Свято організувала і провела вчитель математики Скоробогата Оксана Георгіївна з учнями 5-9 класів та вчителями школи.

Під час заходу учні у вигляді презентацій продемонстрували свою роботу над дослідницько-пошуковими проектами з математики, інтегрованими з фізикою, інформатикою, історією, мистецтвом та англійською мовою «Число π – число хаосу чи гармонії?». 

Учасники були поділені на групи: «Журналісти» (8 клас), «Історики» (9 клас), «Аналітики» (6 клас), «Практики» (5 клас) і «Дослідники» (Чирський Святослав (9 клас), Маглевич Михайло (9 клас), Банніков Тарас (7 клас), Бутрин Василь Степанович – вчитель фізики, Кузь Любов Василівна – вчитель інформатики, Скоробогата Оксана Георгіївна – вчитель математики).

Учні 8 класу з допомогою презентації «Шанувальники числа π» розповіли усім, чому саме 14 березня святкують Міжнародний день числа π, які є в світі пам’ятники, книги, фільми про це число.

Присутні прослухали мелодію числа π, яку склав молодий піаніст із США, поставивши у відповідність кожній цифрі ноту.

Учні 9 класу з допомогою презентації «Гонка зо числом π» розповіли про вчених, які досліджували це число, зокрема про Архімеда, Джонса, Ейлера, Лудольфа.

Учні 6 класу продемонстрували презентацію «Способи запам’ятовування числа π», віршами українською і англійською мовами розповіли про способи запам’ятовування числа π та про світові рекорди по запам’ятовуванню цифр числа.

Учні 5 класу спекли печиво з числом π та організували солодку ярмарку.

Оксана Георгіївна спекла торт з числом π, який розділила усім по кусочку.

Група «Дослідники» продемонстрували презентацію «Способи обчислення числа π та експериментальні методи обчислення числа»: 

Скоробогата Оксана Георгіївна розповіла про спосіб обчислення числа, описаний у Біблії та показала, як знайти число π вимірюванням з допомогою нитки довжини кола та діаметра чашки і склянки за формулою π = C / D.

Бутрин Василь Степанович продемонстрував, як за допомогою фізичного експерименту (зважування) квадрата і вписаного у нього круга за формулою π = 4 * mкр: mкв обчислити число π.

Кузь Любов Василівна розповіла про метод статистичних випробувань Монте-Карло, який ґрунтується на використанні випадкових чисел: обчислення числа π за допомогою підрахунку крапель води, які впали на квадрат та вписаний у нього круг, за формулою π = 4Nкр:Nкв. 

Вчителька продемонструвала програму у FreePascal, з допомогою якої можна обчислити число π методом Монте-Карло. Цей спосіб вона випробовувала в університеті на заняттях матаналізу із викладачем Габрель Ольгою Михайлівною.

Учень 9 класу Чирський Святослав продемонстрував спосіб Бюффона для обчислення числа π киданням голки та підрахунком перетинів голки з паралельними лініями.

Усі учасники свята нагороджені піастрами за те, що вони знайшли стільки багато цікавої інформації про це чарівне число.

 

Переглядів: 338 | Додав: volodimir_bogdanovich | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

uCoz