MENU
Головна » 2019 » Січень » 14 » АСТРОFEST «Різдвяні зорі» в НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ»
15:02
АСТРОFEST «Різдвяні зорі» в НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ»

11 січня 2018 року на базі опорного кабінету фізики та першої в Україні сільської шкільної обсерваторії НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» проведено обласний турнір АСТРОFEST «Різдвяні зорі» на право називатись найкращими знавцями в царині небесних тіл та фізичних явищ Всесвіту.

        Випробувати свої знання до Лозови прибули  юні знавці астрономії із закладів освіти Байковецької ОТГ, обласного центру, міст та сіл Тернопільщини. Всіх їх об’єднує любов до астрономії – науки про Всесвіт, тісно пов’язаної  з фізикою, математикою, географією, історією, філософією, літературою.

      У кожної дитини виникає інтерес до безмежного Всесвіту і важливо вчасно його підтримати та розвинути, допомогти юній людині знайти свій шлях до його пізнання.

      З цією метою для участі у заході були запрошені беззаперечні авторитети серед любителів астрономії,  шановані на Тернопільщині науковці –  кандидат фізико-математичних наук Олександр Іванович Крамар із ТНТУ ім.І.Пулюя та кандидат технічних наук Сергій Володимирович Мохун із ТНПУ ім. В.Гнатюка, вчителі, підприємці.

          З вітальним словом до учасників  заходу звернувся Байковецький сільський голова Анатолій Романович Кулик. Він щиро привітав всіх присутніх із початком турніру, побажав миру, успіхів та благополуччя. Анатолій Романович висловив надію на те, що завдяки новітньому обладнанню обсерваторії, творчій роботі ідейного натхненника юних астрономів Байковецької ОТГ, вчителя-методиста Шемелі Михайла Андрійовича, який докладає багато зусиль для розвитку астрономії, підготовки учнів  до участі в астрономічних олімпіадах, в недалекому майбутньому в нашій громаді запрацює клуб любителів астрономії «БайАстро».

       Налаштувала учнів на гарний настрій щирими та добрими словами, побажала юним учасникам досягти найкращих результатів у змаганнях  начальник відділу освіти Байковецької сільської ради  Віра Василівна Коршняк.

Вона наголосила на важливій ролі науки астрономії у вирішенні глобальних проблем людства, розказала про досягнення громади в розвитку освіти. Байковецька громада вкладає в освіту великі кошти, тому що освіта – це та стратегічна галузь, яка пов’язана з національними інтересами,  розвитком інноваційної української економіки, суспільства загалом. Нація, яка думає на сто років вперед, – насамперед піклується про систему освіти.

      Привітала учасників заходу директор  НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» Анна Йосифівна Чаповська.

     Методист Тернопільського обласного комунального інституту післядипломної педагогічної освіти Василь Ярославович Гайда побажав  учасникам успіхів та натхнення у вирішенні  завдань, детально проаналізував механізм та алгоритм проведення турніру.

       Шлях до перемоги пролягав через чотири конкурси. Юні астрономи доводили вміння працювати з картою зоряного неба, демонстрували знання астрономічних спостережень, пробували свої сили у виконанні вправ та розв’язуванні різноманітних цікавих завдань.

     В перервах між конкурсами присутні дізналися багато цікавої та корисної інформації про сузір’я від автора книги «Сузір’я та власні назви зірок» Богдана Васильовича Плисюка, про особливості астрофотографії  від голови  клубу любителів  астрономії «ТерАстро» Тетяни Свинарик-Іващенко, про технології астропейзажної фотографії, методи астрономічних спостережень від молодих астрономів Андрія Ревуна та Юрія Стоянова – учасників клубу любителів астрономії «ТерАстро».

      Ознайомили учасників заходу із особливостями та неабиякими можливостями телескопів, встановлених у шкільній обсерваторії, ініціатори її створення: господар заходу Михайло Андрійович Шемеля та творець новітнього астрономічного обладнання, житель нашої громади, член Київського клубу любителів астрономії «Астрополіс» Сергій Іванович Вербицький.

       Сергій Іванович розказав, як ще в дитинстві ступив на астрономічну стежку, власноручно виготовив свій перший телескоп, а зараз виготовляє телескопи та інше обладнання для космічного агенства України, на замовлення Польщі, Казахстану та інших країн. Для того, щоб переможці змагань змогли розкрити найпотаємніші загадки Всесвіту, він надав цінні призи для учасників, які здобули переможні 1-3 місця, – телескоп, бінокль та підзорну трубу.

       Головні призи турніру отримали учні Гуменюк Тарас із Лановець, Трішечкін Олександр із Почаєва та переможець районної олімпіади з астрономії, учень НВК «Лозівська ЗОШ І-ІІІ ст.-ДНЗ» Крет Віталій.

       Учасники фестивалю отримали дипломи відповідного ступеня, різдвяні подарунки від Наталії Володимирівни та Сергія Павловича Янкевичів (товариство «Дружба»), книжки видатного астронома, нашого земляка Івана Антоновича Климишина від доктора педагогічних наук, професора, директора видавництва «Навчальна книга – Богдан» Богдана Євгеновича Будного, літературу від видавництва «Ранок».

      Солодкий стіл для учасників заходу підготувала сім’я Малявських – підприємці із Лозови.

           Нагороджували учасників  АСТРОFESTу «Різдвяні зорі» начальник відділу освіти  Віра Василівна Коршняк та перший заступник Байковецького сільського голови Микола Андрійович Дума.

     Микола Андрійович привітав юних астрономів і астрофізиків, їх наставників із черговим успіхом, побажав учням бути достойною та гідною заміною своїх наставників, працювати на благо України – держави, де живуть, навчаються і працюють такі талановиті діти та їх учителі, на зростання престижу нашої країни у світі.  

     Перший   АСТРОFEST у Байковецькій громаді пройшов успішно. Такий захід відбуватиметься тепер щорічно.

Переглядів: 290 | Додав: volodimir_bogdanovich | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar

uCoz